POLECAMY

 

- Co zwiedzić ?
- Z życia Towarzystwa
- Zaproszenia/zapowiedzi
- Ciekawe miejsca/mapa regionu


- Śladami pierwszych Piastów
- Miejsca z historią
- Zamki, pałace i dwory
- Niepowtarzalna przyroda
- Kaplice, kościoły i nekropolie


- Szlakiem Powstania Wlkp.
- Ocalić od zapomnienia
- Legendy i mity
- Duchy, zjawy i upiory
- Skarby, sekrety i tajemnice


- Poszukiwania
- Badania, wystawy i wykłady
- Żywa historia
- Foto-wyprawa
- Kulinarnie i regionalnie


- Nad wodą
- Rowerem
- W drodze
- Na torach
- Wędrówki z historią


- Filmy
- Wydarzenia
- Festiwal Historyczny
- Ex Libris
- Polecamy

Historia
Kultura
Turystyka
Inne

[Dodaj swój artykuł]
„Złota Łyżka” dla gospodyń z Gorzykowa!
Nasze wędrówki: Kulinarnie i regionalnielipca 12 2014 16:00:00
„Złota Łyżka” dla gospodyń z Gorzykowa!W samo południe ogrody Hotelu Adalbertus zapełniły się regionalnymi potrawami i przysmakami. Podczas czwartej edycji konkursu kulinarnego „Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni” o „Złotą Łyżkę” walczyło sześć drużyn z powiatu gnieźnieńskiego. Zwyciężczynie, które zaserwowały zebranym nadzianą roladę z kaczki, będą reprezentować nasz powiat podczas Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej.

W Konkursie Kulinarnym Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z Powiatu Gnieźnieńskiego udział wzięły panie z Gorzuchowa, Gorzykowa, Niechanowa, Strzyżewa Paczkowego, Małachowa Złych Miejsc oraz tegoroczne debiutantki z Trzuskołonia. Oprócz wielbicieli wielkopolskich smaków tłumnie zebrali się również przedstawiciele lokalnych władz.

- W naszym powiecie mało jest imprez o takim rodzinnym charakterze, a to z tego powodu, że w zasadzie są tutaj wszyscy wójtowie, burmistrzowie, albo ich przedstawiciele, czyli ojcowie naszych gmin. W związku z tym biorąc pod uwagę, że są też dzieci w postaci ich mieszkańców, myślę że to właśnie zasługuje na podkreślenie – mówi senator Piotr Gruszczyński, pomysłodawca imprezy.

Jednak wójtom i burmistrzom przypadło nie lada zadanie. Wcielili się oni w rolę kulinarnych jurorów i musieli oceniać przygotowane przez gospodynie dania. Do jury należeli wójtowie Janusz Kamiński, Eugeniusz Zamiar, Tadeusz Bąkowski, burmistrzowie Marek Kozicki i Krzysztof Szkudlarek, a także Michał Powałowski z Zarządu Powiatu Gniezno i Danuta Winiarska dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Rolę przewodniczącego jury pełnił Wojciech Gubański, szef kuchni Sieci Hoteli i Restauracji „Pietrak”. Do grona oceniających dołączył również gość specjalny – Witold Szmańda, trener personalny, który współpracował między innymi z Heidi Klum czy Keanu Reeves.

- Jestem zaszczycony, że mogę tutaj być gościem i jurorem na takiej imprezie. Zjechałem cały świat, spróbowałem smaków świata. Jest miło wracać do rodzinnych regionów i smakować rodzinnych smaków – stwierdził W. Szmańda.

Nagrody przyznawane były w trzech kategoriach: stoisko promocyjne, najlepsze ciasto i najlepsze danie główne. Na stoiskach można było zobaczyć nie tylko potrawy. Gospodynie zaprezentowały również rękodzieła, kompozycje kwiatowe, nalewki, soki i wszelkiego rodzaju przetwory. Na stołach pojawiło się też parę owoców, które niestety na terenach Wielkopolski nie rosną.

- Oceniamy stoisko gdzie są użyte produkty regionalne. Myślę, że panie, które użyły akurat tutaj arbuza czy innych tropikalnych owoców chciały dodać kolorystyki. O to tutaj chodzi. Ale to akurat jest jako drugi element w tej ocenie naszej. Regionalność przede wszystkim – skomentował Wojciech Gubański.

Ostatecznie nagroda za stoisko promocyjne powędrowała do Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzuchowa w Gminie Kłecko. Za najlepsze ciasto uznano szarlotkę z orzechami wykonaną przez panie z Niechanowa. Najważniejsza nagroda, „Złota Łyżka” ufundowana przez senatora Gruszczyńskiego, trafiła do Koła Gospodyń Wiejskich Gorzykowo (panie obroniły tytuł sprzed roku). I to właśnie gospodynie z Gorzykowa reprezentować będą powiat na Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który odbędzie się 16 sierpnia w miejscowości Lipia Góra.

Jeżeli ktoś przegapił dzisiejszy konkurs kulinarny, a bardzo chciałby spróbować nagrodzonych potraw może udać się do „Pietraka”. Nadzianą roladę z kaczki i szarlotkę z orzechami będzie można zamawiać w sieci Restauracji i Hoteli „Pietrak” przez najbliższy rok.

Justyna Markowska
Drukuj 4788 czytań . 0 komentarzy
Komentarze
Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Poszukujemy starych fotografii dworów i pałaców! 03.06.2020 17:15 | [9291]
Poszukujemy starych fotografii dworów i pałac...
Szlakiem mitów i legend: Karczmarz i „Kuś” 02.06.2020 20:00 | [9566]
Szlakiem mitów i legend: Karczmarz i „Kuś”
VI Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego przełożony na 2021 r. 01.06.2020 14:00 | [904]
VI Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego przeło...
Augustyn Brzeżański - zapomniany bohater spod Gniezna 30.05.2020 09:00 | [783]
Augustyn Brzeżański - zapomniany bohater spod...
Kup książkę „Złoto Dziedzica” 28.05.2020 21:00 | [3670]
Kup książkę „Złoto Dziedzica”
„Śmieje się jak diabeł na Łopynce” 26.05.2020 18:00 | [6319]
„Śmieje się jak diabeł na Łopynce”
starsze >
VI Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego przełożony na 2021 r. 01.06.2020 14:00 | [904]
VI Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego przeło...
Wstąp w szeregi naszej Fundacji Historycznej! 23.05.2020 10:00 | [890]
Wstąp w szeregi naszej Fundacji Historycznej!
starsze >
'
 
Nazwa użytkownika

Hasło


Zarejestruj się | Odzyskaj hasło


Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Copyright © Turystykalokalna.pl 2015
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
11,217,907 unikalnych wizyt